Skip Navigation LinksWelcome_CJ

דבר ממלא מקום נשיא בית המשפט העליון, כבוד השופט יצחק עמית

 

 

ברוכים הבאים לאתר האינטרנט של הרשות השופטת, אשר מובא לעיונכם כחלק מהמגמה להנגיש לציבור את פעילותה של הרשות השופטת.

באתר תוכלו למצוא מידע על אודות בתי המשפט ועבודתם, ועל אודות השופטים והרשמים המכהנים ובדימוס. האתר כולל גם מידע שימושי בנוגע לרשות השופטת בכללותה; הפנייה לאתר של רשות האכיפה והגבייה; דו"חות שונים על עבודת מערכת בתי המשפט; וכן החלטות ופסקי דין של בית המשפט העליון. דרך האתר ניתן גם להיכנס למערכת "נט המשפט", שבה מנוהלים התיקים בבתי המשפט השונים.

במערכת בתי המשפט מכהנים כ-850 שופטות ושופטים וכ-60 רשמות ורשמים. תפקידה המרכזי של מערכת בתי המשפט הוא להכריע בסכסוכים שבין אדם לחברו ובין הפרט לשלטון. בישראל קיימות שלוש ערכאות מרכזיות: בתי משפט השלום, בתי המשפט המחוזיים ובית המשפט העליון. לצדן פועלת גם מערכת עצמאית של בתי דין לעבודה.

סמכויות בתי המשפט קבועות, בין היתר, בחוק בתי המשפט [נוסח משולב], התשמ"ד-1984. בתי משפט השלום דנים בעיקר בתביעות כספיות ששוויין עד 2.5 מיליון שקלים ובתיקים פליליים בעבירות שעונשן עד 7 שנות מאסר. בתי משפט השלום משמשים גם כבתי משפט ייעודיים בעניינים שונים, ובהם בתי המשפט לענייני משפחה, בתי המשפט לעניינים מקומיים, בתי המשפט לתעבורה, בתי המשפט לנוער, בתי המשפט הקהילתיים ובתי המשפט לתביעות קטנות. לבתי המשפט המחוזיים סמכות לדון בתביעות אזרחיות ובתיקים פליליים שאינם בסמכות בתי משפט השלום, וכן לשמש כערכאת ערעור על החלטות ופסקי דין שניתנו בבתי משפט השלום. בתי משפט השלום ובתי המשפט המחוזיים מחולקים לפי מחוזות, בהתאם לחלוקה גיאוגרפית.

בראש הפירמידה המשפטית עומד בית המשפט העליון. בית המשפט העליון יושב כבית משפט לערעורים על פסקי דין של בתי המשפט המחוזיים (ערעור בזכות) ועל פסקי דין של בתי משפט השלום (ערעור ברשות). בית המשפט העליון משמש גם כבית המשפט הגבוה לצדק (בג"ץ), אשר מוסמך להפעיל ביקורת שיפוטית על החלטות של רשויות המדינה האחרות ועל בתי דין שונים.

הרשות השופטת בישראל היא בין מערכות המשפט העמוסות ביותר בעולם. בשנים האחרונות נפתחו בבתי המשפט למעלה מ-850,000 הליכים מדי שנה. מערכת בתי המשפט עושה כל מאמץ כדי להבטיח שיינתן שירות משפטי מקצועי, יעיל ומהיר לפונים בשעריה.

אני מקווה שהמבקרים באתר ימצאו בו את המידע הנחוץ להם על אודות מערכת בתי המשפט. בכל שאלה ועניין ניתן לפנות דרך האתר לממונה על חוק חופש המידע בהנהלת בתי המשפט, למנהל אתר האינטרנט ולתיבת פניות הציבור.