Skip Navigation LinksCommunity

מוזיאון בתי המשפט – עם הפנים לקהילה

מוזיאון בתי המשפט ממוקם בבית-המשפט העליון בירושלים. המוזיאון עוסק במורשת בתי-המשפט בארץ מהתקופה העות'מאנית ועד היום, תוך התמקדות ברשות השופטת במדינת ישראל (מ-1948 ועד עתה).

תפיסת העולם העומדת בבסיס הפעילות של המוזיאון היא שיתוף-הפעולה עם החברה בכלל ועם קהלים מגוונים באופן מיוחד. לתפיסת עולם זו מותאמים הן מבנה המוזיאון והקונספט שלו והן היוזמות והפרויקטים המוצעים לאוכלוסיות השונות.

מיקומו המיוחד של המוזיאון בחלל בית-המשפט העליון מאפשר לו לשחק ב"שני מגרשים". מצד אחד הוא עורך פעילות מוזיאלית המנגישה את תחום התוכן באמצעות תצוגה קלאסית (ויטרינות), סדנה ותצוגת מולטימדיה אינטראקטיבית המאפשרת למבקר להשתתף באופן פעיל בדיון בסימולציות ובאמצעים נוספים. מצד שני, ניתן להנגיש את תחום הדעת ואת הנושאים מ"יד ראשונה" ולהשתמש בחלל בית-המשפט כולו ולא רק במוזיאון: באולמות הדיונים, במפגשים עם בעלי-תפקידים המכהנים בו ובראשם שופטים וכן הלאה. בכל אחת מהאפשרויות גלומה חוויה אחרת, המאפשרת למבקר ביטוי עצמי שונה. השילוב בין שתי האפשרויות – המציאות והסדנה – "מנצח". זו היא גם האפשרות הפופולארית מבחינתנו וכפי שעולה מהבקשות המגיעות מהשטח, היא המועדפת גם על המבקרים.

לצד תפיסת העולם הזו בעיצוב המוזיאון ובהנגשתו לציבור הרחב, ניצבת גם תפיסת עולם מהותית המבקשת לפתוח בפני הציבור את עולם הערכים, הנורמות והחוקים במדינה דמוקרטית, תוך הצגת תפקידיה של הרשות השופטת במדינת ישראל, מקומהּ, ערכיה ופעילותהּ. זאת, מתוך אמונה כי חשיפת המידע תתרום הן להעמקת אמון הציבור במערכת המשפט והן להתנהלות חברתית נכונה ולהשתלבות הפרט במארג החברתי כאזרח שומר חוק, תורם ויוצר.

שתי התפיסות הללו עומדות בבסיס כל יוזמה של המוזיאון בפנותו למגוון אוכלוסיות וקהילות, למוסדות ולארגונים. העברת התכנים לכל אוכלוסייה נעשית על-פי תכנית מותאמת לציבור המשתתפים וכוללת ביקור בבית-המשפט העליון ובמוזיאון מורשת בתי המשפט, ימי עיון וסדנאות. הפעילויות כולן אינן למטרות רווח והן מוצעות למשתתפים בהן ללא תשלום.

  1. עם הפנים לחינוך: מחלקת המוזיאון מקיימת קשר רצוף עם מערכת החינוך. במסגרתהּ מתקיימים תכניות ארוכות טווח, ימי עיון והוצאה לאור של ביטאון "מה במשפט".
    • - השתלמויות לאנשי חינוך: רצף של מפגשים במגוון נושאים ובהם "נוער בסיכון – חוק, משפט ואכיפה", "טובת הילד", "חובת דיווח", "הטרדה מינית בקרב בני נוער", "משפט עברי" ועוד. השתלמויות אלה מאושרות למתן "גמול השתלמות" לאנשי חינוך.
    • - פרויקט "ארגז כלים לאזרחות טובה": מטרתהּ העיקרית של התוכנית להרכיב "ארגז כלים" לאזרחות טובה עבור התלמידים – בני הנוער – ובשיתופם. כל פרק בתוכנית מייצג כלי ב"ארגז הכלים" מבחינת נושאו, מטרתו ודרכי יישומו.
    • - ביטאון "מה במשפט": ביטאון העוסק בנושאים משפטיים בעלי עניין והשפעה חברתיים. הוא נשלח לכל חטיבות-הביניים והתיכונים שלוש פעמים בשנה ומשמש בעיקר מורים לאזרחות, מחנכים בשיעורי אקטואליה ועוד. (הפניה לביטאונים)
  2. עם הפנים לעליה ולקליטה: מערכת המשפט מהווה עמוד-תווך בכל מדינה. לפיכך, היכרות עם החוק של המדינה, עם משפטהּ ועם מוסדותיה הפתוחים לציבור היא בעלת חשיבות מכרעת ומסייעת להסתגלותם של העולים ולתחושת השייכות שלהם לחברה ולמדינה. במסגרת שיתוף-פעולה עם משרד העלייה והקליטה מתקיימים ימי עיון לאנשי מקצוע ולעולים חדשים ואף יצאה לאור חוברת מידע על הרשות השופטת לעולים חדשים בחמש שפות (עברית, אנגלית, צרפתית, ספרדית ורוסית). (הפנייה לחוברת במספר שפות?) כמו-כן, צוות המוזיאון יזם תכנית חצי-שנתית לעולים חדשים שבה השתתפו בני נוער מהעדה האתיופית תושבי קריית מלאכי. התוכנית מיועדת גם לעולים מיישובים נוספים.
  3. תערוכות ומיצגים במרחב הציבורי בבתי-המשפט: שילוב תוכני אמנות ותרבות במרחב הציבורי בבית-המשפט העליון, המיועד לקהל הרחב ולקהל המתדיינים המגיע לבניין. שילוב האמנות נעשה תוך שיתוף-פעולה עם אמנים ישראליים. במקרים מסוימים אף נעשה שיתוף-פעולה עם מוסדות ציבור ושלטון בחו"ל. (הפנייה למידע על תערוכות מהעבר ולקראת בעתיד)